Flattr this
Napon -
Institut za fleksibilne kulture i tehnologije

Tribina «Velika kulturna prevara»

Tip događaja: Tribina
Lokacija: Kino sala Muzeja savremene umetnosti Vojvodine Dunavska 37, Novi Sad
Datum: 12/01/2007


 

Tribina «Velika kulturna prevara»

 

19:00 časova

petak, 12.01.2007.

Kino sala Muzeja savremene umetnosti Vojvodine

Dunavska 37, Novi Sad

 

 

 

 

Poslednjih nekoliko meseci bili smo svedoci pojave oglasa koje su gradske vlasti postavile u vezi sa tzv. kulturnom industrijom u Novom Sadu. Pod nazivom “730 dana bitno drugačije kulturne industrije” u tom kontekstu su pomenuti koncerti Stinga, Erosa Ramacotija, festival Exit, Vorhol, ali i asfaltiranje ulica i porodilište… Cilj organizacije manifestacija popularne masovne kulture je zabava i profit. Takođe u svetu postoji praksa organizovanja besplatnih koncerata, što se obezbeđuje učešćem i finansijskim pokrivanjem sponzora. U slučaju koncerta Stinga ili organizovanja dočeka novogodišnje noći nije se obezbedio ni jedan jedini sponzor, već je organizacija bila finansirana od novca poreskih obveznika – građana Novog Sada.

 

 

U slučajevima finansiranja Stinga i Erosa Ramacotija poseban problem je što je poreski novac građana Novog Sada uplaćen privatnoj profitnoj kompaniji, kompaniji “Komuna” iz Beograda (u vlasništvu Milorada Vučelića). Samo za koncert Stinga izdvojeno je 20.000.000,00 dinara, koji su uplaćeni na račun “Komune”, a i pored toga su posetioci koncerta kartu platili 2.000 dinara. U ovom slučaju se nažalost ne radi ni o kakvoj kulturnoj industriji već o kulturnom konzumerizmu i spektaklu koji u sadašnjoj ekonomskoj situaciji predstavlja rasipanje novca. Nažalost, visoko komercijalni spektakli ne podstiču lokalnu umetničku produkciju. Na osnovu završnog računa budžeta grada Novog Sada za godinu 2005. za potrebe nevladinih organizacija u kulturi bilo je raspodeljeno 145.115.241,00 dinar (slovima: stočetrdesetmiliona stopetnaesthiljada i dvestočetrdesetjedan dinar). Po kom kriterijumu se ovaj novac raspodeljuje?

 

 

Tema tribine će biti uvek aktuelno pitanje raspodele budžetskih sredstava, a posebno u trenutku kada je savremena novosadska kulturna scena u opadanju a novosadska umetnička produkcija na granici opstanka. Koji su razlozi ovakvom trendu? Da li je Grad Novi Sad pustio niz vodu novosadsku umetnost ali i “kulturnu industriju”? Šta bi 20 miliona dinara značilo kada bi taj novac bio upotrebljen kao osnova za startnu poziciju desetine organizacija u kulturi Novog Sada? Koliko bi kulturi grada doprinelo direktno i indirektno zapošljavanje nekoliko stotina nezaposlenih mladih ljudi koji bi sa ovakvim početnim kapitalom i sa što je najznačajnije, konkretnim iskustvom, u perspektivi mogli uticati na otvaranje nekoliko hiljada radnih mesta u sektoru kulturne industrije (ma šta taj termin predstavljao)? Konkretno, nekoliko hiljada radnih mesta vezanih za sektore kulturnog turizma, savremene likovne umetnosti, muzičkog stvaralastva, novih medija, filma, savremenog plesa i igre ali i folklora i tradicionalnih umetničkih vrednosti. Kome je u interesu da mladi ne dobiju šansu i kome je interesu zamrzavanje žive kulturne scene u gradu?

 

 

 

 

 

Na tribini će govoriti:

 

moderator:

Kristian Lukić, istoričar umetnosti,

 

 

učesnici:

 

Ljiljana Jokić Kaspar, književnica

 

Boris Kovač, muzičar

 

Zoran Pantelić, umetnik, Centar za nove medije_kuda.org

 

Nedim Sejdinović, književnik, NDNV

 

Saša Stojković, glumac novosadskog Pozorišta mladih