Flattr this
Napon -
Institut za fleksibilne kulture i tehnologije

Publikacija Savremena čitanja tehnologije

Tip događaja: Publikacija
Lokacija: Novi SadInstitut za fleksibilne kulture i tehnologije – Napon je tokom 2015. godine u saradnji sa Interkultivatorom (Beograd) i Akademijom umetnosti (Novi Sad), pokrenuo projekat Otvorena škola.

Program Otvorene škole je funkcionisao kao čitajuća grupa u okviru koje su se analizirali tekstovi iz oblasti teorije medija, studija kulture i filozofije tehnologije, pokrivajući aspekte kao što su algoritamska budućnost, big data, privatnost, tehnički protokoli internet komunikacije. Nastala iz potrebe da stvori prostor za analizu i promišljanje korpusa tekstova iz oblasti humanistike, slabije zastupljenog u zvaničnim kurikulumima fakulteta, “škola” je okupila učesnike različitih disciplina radi promišljanja uslova i prostora tehnološkog društva današnjice.

 

Jedan od rezultata projekta je izdanje Savremena čitanja tehnologije koje objedinjuje istraživanja, analize i radove proisteklih iz istoimenog eksperimentalnog edukativnog formata, održanog tokom jeseni/zime 2015 u prostorijama Akademije umetnosti u Novom Sadu. Teme pokrenute i istražene tokom škole predstavljaju vrh ledenog brega oblasti koja svakodnevno raste u obimu i značaju. Ovo izdanje obuhvata promišljanja i čitanja učesnika o međuodnosima čoveka i tehnoekologije, sakupljenih tokom intenzivnog perioda iščitavanja i analize različitih tekstova. Oni pokreću i otvaraju diskusije unutar i između disciplina, o značaju i mogućim čitanjima tehnologije danas.

 

Elektronsko izdanje možete naći na našem Issuu nalogu: