Flattr this
Napon -
Institut za fleksibilne kulture i tehnologije

Program tokom izložbe Autonomije

Tip događaja: radionice, prezentacije, izložba
Lokacija: MSUV, Akademija umetnosti, IzbaU organizaciji Instituta za fleksibilne kulture i tehnologije NAPON, tokom novembra meseca 2013. godine u prostorijama MSUV-a i Akademije umetnosti održaće se program u okviru izložbe „Autonomije“.

 

Program pored izložbe „Autonomije“ obuhvata radionicu „InfraEcoMapping“; „Seeds underground party“ i razgovor sa umetnicima/cama. Događaji su zamišljeni kao otvoreno mesto istraživanja, učenja i diskusije o odnosima kulture, politike, tehnologije i ekologije.

 

Četvrtak, 07.11.

otvaranje izložbe Autonomije u 19 časova

Muzej savremene umetnosti Vojvodine

 

Umetnice/ci:

 

Darija Medić SRB

Emilio Vavarella IT

Geraldine Juarez SE

Heath Bunting UK

Jan Lemitz DE

Joana Mol ES

Les Miserables SRB

Matthias Tarasiewicz AT

Shinseungback Kimyonghun KR

Stevan Kojić SRB

Wonbin Yang USA

Zvonko Gorečan SRB

 

Izložba “Autonomije” kroz umetničko istraživanje ispituje složene odnose tehnološkog razvoja i ekosistema. Radovi na izložbi predstavljaju umetnička istraživanja fenomena HFT (visoko frekventne trgovine), mašinskih grešaka na primerima Google street view-a ili  face recognition softvera. Neki radovi se bave autonomnim sistemima monitoringa granica, a neki radovi izbegavanjima elektromagnetnih polja. Značajan deo izložbe je fokusiran na odnos ekološkog i tehnološkog, od analize velikih tehnoloških sistema i njihovim prožimanjem sa lokalnim ekosistemima, do mikroekoloških intervencija.

 

Četvrtak, 07.11. 21 čas

Seeds underground party

Kafe galerija Izba

 

Seeds Underground Party je projekat umetnice Shu Lea Cheang.

 

U nekim delovima sveta, genetski modifikovani usevi su kolonizovali ogromne farme (pšenica, soja, žitarice… ). Uvedena pre 30 godina, transgena biotehnologija je u međuvremenu komercijalizovana patentom zaštićenim od strane korporativnog sektora. Preuzimajući vlast nad većim marketima i pijacama, herbicidi – tolerantni na štetočine i otporna semena, obećavaju veće prinose i zaradu bez mnogo ekoloških problema. Evropska unija se sprema da usvoji novu politiku semena, koja se zalaže za seme industrijskih korporacija čime sva semena postaju predmet stroge regulacije . Strahuje se da će to naškoditi organskim sortama i sprečiti razmenu semena za poljoprivrednike i one koji čuvaju semena. Pridružite nam se na žurci Seeds underground gde ćemo razmenjivati semena potekla pravo iz bašta, malih gradskih vrtova itd.

 

Ponesite bilo koja semena ili manje sadnice domaćih sorti. Pozivamo vas na druženje, razgovor i podsticanje razmene i uzgoja organskog semena.

 

Petak, 08. 11.

Razgovor sa umetnicima od 18 do 20 časova

Muzej savremene umetnosti Vojvodine

 

Umetnice/ci:

 

Darija Medić / Srbija

Darija Medić je medijska umetnica i istraživač koja kroz upotrebu jezika, tehnologije i dizajna istražuje područje korekcije/krađe/građenja identiteta i lavirinata savremenih tehnoloških praksi. Većina njenih radova su spekulativne intervencije unutar nesavršenosti sistema koje otvaraju pitanja društvenog građenja značenja i dinamike distribucije moći. Završila je Umrežene medije na Pit Cvart institutu u Roterdamu, Holandiji i Nove likovne medije na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu, Srbiji.

 

Stevan Kojić / Srbija

Stevan Kojić je rođen u Kikindi 1973. godine. Diplomirao je 1997. godine na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, a magistrirao je na istom fakultetu 1999. Od 2004. godine radi kao asistent, a od 2008. kao docent na katedri za nove likovne medije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

 

Zvonko Gorečan/ Srbija

Nakon završenih studija elektrotehnike bavi se istraživanjima iz oblasti stabilnosti sistema a kasnije i iz oblasti menadžmenta sistema, odnosno SmartGrid-a. Autor je više desetina radova i knjiga iz navedenih oblasti. U daljem radu svoje istraživanje usmerava ka produbljivanju dela kulturne prakse vezanim za različite energetske potrebe različitih delova društva, odnosno traženju benefita nastalog debalansa koji u relaciji sa IT mogu dovesti do stabilinijeg energetskog sistema. Čak i uz smanjenje korišćenja fosilnih i nuklearnih goriva i uz  povećanje onbnovljivih izvora energije što je do juče bilo nemoguće. Trenutno je vodeći stručnjak na projektima u naprednim evropskim kompanijama iz oblasti Smartgrid-a (Italija, Danska i Rusija). Član je Eastwood – Real Time Strategy Group.

 

Petak, 08. 11.

Istraživanje elektromagnetskih frekvencija grada od 20 do 21 časa

Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Umetnica: Darija Medić

 

Model 300 je tehnološko – psihološki navigacijski eksperiment. Uređaj za navigaciju i promišljanje o paranoidnim interpretacijama tehnologije, u potrazi za putevima manje elektromagnetne frekvencije u urbanim prostorima.

 

Posle razgovora, prisutni će imati priliku ne samo da čuju o  predstavljenom radu naše umetnice, već i  da se provozaju gradom sa umetnicom u potrazi za mestima sa što manje elektromagnetskih frekvencija.

 

Petak, 15-17. 11.

Radionica InfraEcoMapping – Analiza stanja urbane flore 14-16 časova

Učionica za nove likovne medije, Akademija umetnosti

 

Radionica se zasniva na mogućnostima infra crvene fotografije da detektuje aktivan rast biljaka i nivo fotosinteze. Učesnici će imati priliku da se na kreativan način upoznaju sa alternativnim rešenjima koja se bave spojem tehnologije, ekologije i umetnosti. Radionicu će voditi umetnik i profesor Stevan Kojić.

 

Naučite nove DIY metode infracrvene fotografije. Prikupite podatke stanja prirode i napravite infografike dobijenih analiza. Ako ste zainteresovani da na ovaj način istražite urbani pejzaž i njegovu floru bez skupih naučnih naprava, da detektujete aktivan rast biljaka i nivo fotosinteze u svom gradu na kreativan i alternativan način, prijavite se na radionicu InfraEcoMapping.

 

Produkcija: Institut za fleksibilne kulture i tehnologije – Napon www.napon.org

 

Izložba je deo međunarodnog projekta Tehno-ekologije” u saradnji sa Centrom za nove medije RIXC iz Rige, Baltan Laboratories iz Ajndhovena, Finskim društvom za bioumetnost iz Helsinkija i Ars Longa iz Pariza.

 

Podrška: Program EU Kultura, Zavod za kulturu Vojvodine, Sekretarijat za kulturu i obrazovanje AP Vojvodine, Ministarstvo kulture Republike Srbije

 

Medijska podrška:

 

Seecult portal

 

Ulaz na sve događaje je slobodan.