Flattr this
Napon -
Institut za fleksibilne kulture i tehnologije

Predavanje i prezentacija umetnickih radova

Tip događaja: prezentacija umetničkih radova, predavanje
Lokacija: Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Kino sala
Datum: 11.26.2013


Institut za fleksibilne kulture i tehnologije – Napon vas poziva na prezentacije radova i istraživanja u okviru izložbe “Autonomije”

 

 

Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Dunavska 37, Novi Sad

Kino sala

 

Utorak, 26.11.2013.

 

18 časova

 

Prezentacije umetnica/ka:

 

 

Džeraldine Huarez (Geraldine Juarez) (SE)

 

Financial Times

 

Džeraldine Huarez će predstaviti svoje dosadašnje istraživanje o “sveopštoj finansijalizaciji”, gde koristi tržište kao materijal da demistfikuje kultnu prirodu finansijskog kapitalizm.

 

Rođena u Meksiko Sitiju, živi u Švedskoj. Stipendista je FAT LAB-a, i članica Elektronika Studija. Radi sa “tehnologijama i piraterijom koji komuniciraju sa prostorima i situacijama koji se pojavljuju kada se sudaraju podaci, vlasništvo i moć”. Izlagala je na samostalnim izložbama, kao što je „Neki ljudi samo žele da vide slom tržišta “ na Science Friction u Kopenhagenu, i na grupnim izložbama kao što su Inteference, Feedback and Other Options u Eyebeamu (Njujork), Creative Times Democracy, Secret Project Robot, Transmediale: Deep North (Berlin).

 

http://www.simple-mechanisms.com

 

 

Les Mislerebles (RS)

 

 

Les Mislerebels (Isidora Todorović i kolaboraciji sa Lukom Ranisavljevic i Andreom Palašti)
`Mikroekološke intervencije`

 

Les Mislerebles je neformalna umetnička grupa, zainteresovana za istraživanje glokalno socio-ekonomskih pitanja, geopolitiku i ekologiju. U okviru prezentacije radova, predstaviće se sa projektom Can you feel the spill? koji je nastao u okviru rezidencijalnog programa umetničke kolonije – Nida. Can you feel the spill? je mikroekološka, socio-politička igra koncipirana u dva medija: kao društvena igra (board game) i kao  lokativna android aplikacija. Rad zapravo predstavlja subverzivnu društvenu i lokativnu igru – mikroekološku intervenciju koja se poigrava sa očekivanjima igrača. Takođe, osvrnuće se i na početak njihove zajedničke saradnje u okviru Hybrid Media Campa čija je ideja počivala na korišćenju resursa ruralne sredine, specifičnosti sela Begeča i lokalne infrastrukture kao pozadinu za kulturna i tehnološka istraživanja u oblasti novih medija. U okviru prezentacije grupa će takođe predpremijerno prikazati najnoviju napravljenu igru političku lokativnu android igru One Good Day. Ova igra je čvrsto vezana za pitanja korupcije, političkih i verskih zloupotreba moći i kao takva  indikator prošlih i sadašnjih problema grada Novog Sada. Na ovaj način  igra postaje alternativni vodič kroz Novi Sad, jer se kretanjem kroz igru fizički krećete kroz  Novi Sad  i istovremeno obilazeći u starnom prostoru ikoničke  novosadske lokacije saznajete  pozadinu političkih borbi koje se dešavaju u njima. Igru će publika među prvima moći da skine sa Google play-a i isproba je.
linkovi::
http://feelthespill.blogspot.com/
http://www.flickr.com/photos/54735892@N08/

 

 

Džoana Mol (Joana Moll) (ES)

 

Pomeriti se i biti upucan: nadzor duž američko-meskičke granice preko društvenih mreža

 

Džoana Mol je magistrirala digitalnu umetnost na Universitat Pompeu Fabra i diplomirala likovne umetnosti na UAB (Universitat Autonoma de Barselona ). Nastupala je i izlagala svoje radove u The Picaso muzeju u Barseloni, Oi Futuro Flamengo Institutu u Rio de Žaneiru, Bat Jam Muzej za savremenu umetnost u Izraelu, Albukerki Muzeju umetnosti i istorije, i Itaka koledžu u Njujorku, odakle je dobila nagradu za rad „Teksaška granica“. Učestvovala je na FAJL 2011 održanom u Sao Paulu, File 2012 u Rio de Žaneiru, ISEA 2012 i Festival Internacional de la imagen 2013 u Manizales ( Kolumbija) . Doprinela je razvoju interaktivnih projekata u Muzeju nauke u Granadi, Instituti za paleontologiju Sabadel i Universitat Pompeu Fabra u Barseloni. Aktivno sarađuje na trandisciplinarno – istraživačkom projektu „Transformacija granica u 21. veku” u Imera, Marsej ( Francuska ) .

 

http://www.janavirgin.com/

 

 

 

19 časova

 

Predavanje:

 

Gerald Nestler (AT)

 

Zločin u Mahvi (Mahwah, Nju Džerzi). Slučaj Fleš Kreš; ili, forenzički reperformans u Dubokom Vremenu

 

Finansijski algoritmi stvaraju prostor u kome brzine transakcija izmiču ljudskoj percepciji. U samom ovom trenutku, menja se ideja sadašnjosti kao vremena sakupljanja, donošenja odluka i zajedničke akcije, koju je progutalo automatizovano more sitnih budućnosti. U režimu informacijskog kapitalizma, nastaje paradoksalna situacija u privatnim prostorima razmene. Budućnost kao horizont vremena koje će doći je zamenjeno tehnološki zarobljenim vremenom čiji se horizont stropoštava u sam sadašnji trenutak. Proširena i u isto vreme povučena novim modelom ograđivanja, potaknuta algoritamsko trgovinom režima crne kutije, sadašnjost skreće od slučajne mogućnosti, prema prošlosti svog sopstvenog postajanja. Kada čak i medijatizovani spektatkl isparava u algoritamskoj logistici mnogobrojinh sakrivenih derivata i tako nova vrsta kibernetičke mašine proricanja kolonizuje biopolitičke režime moći, šta to znači za forenzičare budućnosti?

 

Gerald Nestler se bavi specifičnim aglomeracijama uobičajeno poznatim kao finansije, i njihovim ideološkim, metodološkim i fiktivnim osobinama. Njegova praksa i istraživanja formiraju spekulativnu laboratoriju koja kombinuje teoriju i performans, instalaciju, video i govor, u cilju eksperimentalne situacije u kojima se pojam slučajne sadašnjosti opire i protivi pro(izvedenim) budućnostima. Nestler je diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beču 1992 . Od 1994-1997, je radio na terenu kao broker i trgovac. Objavio je Yx … fluid taxonomies—enlitened elevation—voided dimensions—human derivatives—vibrations in hyperreal econociety sa urednicima Schlebrugge, u Beču 2007 . Sa Dieterom Buchhartom je kourednik brojeva 200. i 201. Kunstforum International-a o umetnosti i ekonomiji . Nestler predaje na Univerzitetu Vebster u Beču i doktorant je u Centru za istraživanje arhitekture , Goldsmiths koledžu-a Univerziteta u Londonu .

 

http://www.geraldnestler.net

 

 

Produkcija: Institut za fleksibilne kulture i i tehnologije – Napon

Koprodukcija: Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Zavod za kulturu Vojvodine

 

Izložba je deo međunarodnog projekta Tehno-ekologije” u saradnji sa Centrom za nove medije RIXC iz Rige, Baltan Laboratories iz Ajndhovena, Finskim društvom za bioumetnost iz Helsinkija i Ars Longa iz Pariza.

 

Podrška: Program EU Kultura, Sekretarijat za kulturu i obrazovanje AP Vojvodine, Ministarstvo kulture Republike Srbije