Flattr this
Napon -
Institut za fleksibilne kulture i tehnologije

Mapiranje digitalnog kulturnog nasleđa – Digitalna umetnost na prelazu 20. i 21. veka

Tip događaja: arhiva, konferencija
Lokacija: Srbija i regionInstitut za fleksibilne kulture i tehnologije - Napon je zahvaljujući podršci Ministarstva Trgovine, turizma i telekomunikacija, započelo sa istraživačkim radom u oblasti digitalnog kulturnog nasleđa. Projekat Mapiranje digitalnog kulturnog nasleđa- Digitalna umetnost na plelazu 20. i 21. veka bavi se mapiranjem i arhiviranjem digitalnih praksi na području Srbije i regiona.

 

Pitanje digitalizacije kulturnog nasleđa predstavlja pre svega arhiviranje, kategorizaciju i očuvanje kulturnih praksi i artefakata u standardizovanim formatima. Oblast digitalnih kulturnih praksi, područje koje predstavlja identitet i kontinuitet današnjeg tehnološkog društva i u masovnom obliku datira od početka devedesetih i rasprostranjene upotrebe interneta, najčešće biva previđeno kao kulturno nasleđe koje nije neophodno arhivirati, zbog toga što se nalazi u digitalnom formatu. Kako se tehnologija konstatno ubrzano razvija, formati se menjaju, razvijaju i gube, a zajedno sa njima i kulturne prakse. Nematerijalno kulturno nasleđe ili živa kulturna baština, odlično opisuje digitalnu kulturnu praksu koja se ponaša kao živi proces. Efemerna, krha, promenljiva i suočena sa ubrzanim tehnološkim razvojem, ona iziskuje brzo reagovanje usmereno ka njenom očuvanju i arhiviranju.

 

U Evropi se po pitanju ove problematike već uveliko radi dok u Srbiji ne postoje takve inicijative. Digitalne kulturne prakse iz skorašnje istorije rapidno postaju sve nedostupnije, što pogađa, kako istraživače, kulturne institucije, kulturne radnike, istoričare umetnosti, pa tako i širu javnost, kao i generacije rođene tokom i posle devedesetih godina.

Upravo iz ove pozicije započinje istraživanje kojim želimo da uz organizovanje konferencije, saradnje kulturnih aktera i kreiranja arhiva digitalne građe od kraja 20. veka do danas, ponudimo modele za rešavanje problema digitalnog zaborava – nestanka digitalne građe, kao i da javno ukažemo na važnost digitalnog nasleđa.