Flattr this
Napon -
Institut za fleksibilne kulture i tehnologije

BLOK 2009

Tip događaja: Razgovori, predavanja
Lokacija: Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad, Dunavska 37
Datum: 09/07/2009


2009.

BLOK

09. jul 2009. u 19 časova

Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37

„Umetnost, finansije, kriza“

(Štefan Hajdenrajh i Mateo Paskuineli)

Moderatori: Kristian Lukić, Gordana Nikolić

————————————————–

Štefan Hajdenrajh i Mateo Paskuineli će analizirati odnos umetnosti, novca i tržišta u kontekstu najnovijeg razvoja globalne finansijske krize uz reference sa poslednjeg venecijskog bijenala. U razgovoru Štefan Hajdenrajh će predstaviti ključne teze iz svoje najnovije knjige „Mehr Geld“ (više novca), dok će Matteo Pasquinelli obrazložiti aktuelna pitanja u kontekstu odnosa umetnosti i krize referišući na svoj teoretski rad i istraživanje kroz knjigu „Animal Spirits“ i esej „The Art of Ruins“ (Umetnost ruševina).

- – - – - -

Mateo Paskuineli (Matteo Pasquinelli) je pisac, kustos i istraživač na londonskom univerzitetu „Queen Mary“. Napisao je knjigu „Animal Spirits: A Bestiary of the Commons“ (2008) i bio urednik zbirke „Media Activism“ (2002) i „C’Lick Me: A Netporn Studies Reader“ (2007). Često piše o francuskoj filozofiji, kulturi medija i italijanskom postoperaizmu. Član je grupe „Edufactory Collective“ i od 2000. urednik „Rekombinant“ mejling liste.

www.rekombinant.org/mat

http://matteopasquinelli.com/animal-spirits

—————

Štefan Hajdenrajh (Stefan Heidenreich), Berlin, pisac i teoretičar,. Najvažnije teme njegovog istraživačkog rada su teorija medija i kritika umetnosti, kao i povremene digresije u finansijska pitanja. Redovno piše za veće nemačke novine kao što su: F.A.Z., Sueddeutsche, Taz and Zeit. Neke od njegovih novijih knjiga su „Flipflop“ („Flipflop“. Protok podataka i digitalna kultura, 2004), „Was verspricht die Kunst?“(„The promises of art“, dopunjeno izdanje 2009) i „Mehr Geld“ (sa Ralfom Hajderajhom, „More Money“, 2008). Trenutno radi na svojoj sledećoj knjizi „On University“.

http://www.stefanheidenreich.de