Flattr this
Napon -
Institut za fleksibilne kulture i tehnologije

AUTONOMIJE – KOPRODUKCIJA DRUŠTVA I TEHNOLOGIJE

Tip događaja: projekcije / prezentacija / razgovori / analize /
Lokacija: Omladinski centar CK13, Vojvode Bojovića 13, Novi SadPrezentacijom Katedre za mehatroniku, robotiku i automatizaciju Fakulteta tehničkih nauka, u ponedeljak, 26. novembra u Omladinskom centru CK13 otpočeo četvorodnevni program “Autonomije – Koprodukcija društva i tehnologije” koji je realizovan u organizaciji Instituta za fleksibilne kulture i tehnologije „Napon“.

 

Ovom prilikom je Milutin Nikolić, asistent na odseku Mehatronika, robotika i automatizacija demonstrirao praktičnu primenu humanoidnih robota. Kao jedan od poslednjih projekata ove katedre, Nikolić je predstavio mobilno-antropomorfnog robota čija primena se nalazi u rehabilitaciji i habilitaciji dece obolele od cerebralne paralize. Razvijenim vežbama grube i fine motorike poput prepoznavanja predmeta određene veličine, boje i oblika, uz mogućnost govora ovog robota, vrši se animacija dece obolele od cerebralne paralize. Robert Kovač, istraživač-saradnik na Katedri za mehatroniku, robotiku i automatizaciju, predstavio je „Oktopod Studio” interfejs koji je namenjen polaznicima sedmog i osmog razreda osnovne škole i pomaže učenicima u savladavanju savremenih tehničkih zadataka.

 

Program „Autonomije – Koprodukcija društva i tehnologije“ tokom četiri dana trajanje je obuhvatio seriju projekcija filmova i video klipova, prezentacija, analiza i razgovora na temu istorijskih i savremenih aspekata automatizacije. Događaj je predstavljen kao otvoreno mesto istraživanja i diskusije o odnosima kulture, politike i tehnologije i kao priprema za međunarodnu konferenciju i izložbu „Autonomije“ koja će se u Novom Sadu održati u oktobru 2013. godine.

 

Program „Autonomije“ deo je međunarodnog projekta „Tehno-ekologije“ koji realizuje Institut za fleksibilne kulture i tehnologije NAPON (Novi Sad) u saradnji sa organizacijama: RIXC (Letonija), Baltan Laboratories (Holandija), Ars Longa (Francuska) i Finnish BioArt Society (Finska).

 

Projekat su podržali: Program za kulturu Evropske unije i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.